Kanjon Rječine: Nedovoljno korišten dragulj našeg grada

Kanjon Rječine
Šetnica koja već postoji uz kanjon Rječine, od Školjića do Žaklja, bi uz minimalna ulaganja mogla postati centar rekreacije u Rijeci.

Podijelite post

U sklopu tjedna vode posjetili smo i kanjon Rječine. Razgovarali sa stručnjacima i slušali prijedloge i projekte koji mogu revitalizirati taj neiskorišteni dio grada. Projekata koji bi potpomogli promjeni tog dijela grada je bezbroj ali nažalost niti jedan nema kvalitetnu podršku. Uz ispravno vođenje i gradsku potporu naša Rječina mogla bi dobiti svoj stari sjaj.

Grad Rijeka, točnije njegova uža jezgra razvila se uz ušće Rječine. Vodni tok Rječine neraskidivo je vezan za sav dosadašnji urbanistički razvoj i sve glavne gradske aktivnosti.
Prostor uz donji tok Rječine predstavlja jedan od urbanistički najvrjednijih dijelova grada Rijeke.

Spoj toka Rječine i Mrtvog kanala

Iz tog razloga treba razmišljati o projektima koji bi renaturalizirali donji tok Rječine i ponovno ga povezali s Mrtvim kanalom. Tehnički fakultet u Rijeci napravio je studiju “Matematički model spoja Rječine i Mrtvog kanala, odnosno poplavljivanja donjeg toka Rječine”.

Kanjon Rječine

Ta studija predlaže spajanje u svrhu osvježavanja vode u Mrtvom kanalu ali i rasterećenje donjeg korita Rječine i prevencija poplavljivanja. Iz ekološkog pogleda uvidjeli smo i veliki utjecaj koji bi osvježavanje vode Mrtvog kanala pomoglo razvitku biljnog i životinjskog svijeta u kanalu. Kvaliteta vode znatno bi bila povećana realizacijom ovog projekta.

Šetnica uz kanjon Rječine

Također, dotakli smo se i tematike šetnice uz kanjon Rječine, od Školjića do Žaklja. Rijeka je specifična po tome što ima mogućnost zelene oaze samo 10 minuta od centra Rijeke. Šetnica koja već postoji bi uz minimalna ulaganja mogla postati centar rekreacije u Rijeci, dostupan svim građanima.

Kanjon Rječine

Toliko blizu da svatko može ispuniti svoje poslijepodne u prirodi. Sam ambijent predlaže aktivnosti koje bi se mogle razviti na tom području, privlačile bi generacije Riječana i turista, što je jedan od strateških ciljeva kampanje Da štima grad.

Kanjon Rječine

“Voda mora teći. Kao što znate Rječina danas ne teče tijekom kojim je tekla. Bili bismo izuzetno sretni kada bismo realizirali jedan od projekata. Između to je cirkularna protočnost Rječine kroz Mrtvi kanal, u svrhu ponovnog kolanja vode kroz kanal” – zaključuje Davor Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke.