4 strateška cilja

Za bolju budućnost Rijeke

Kao vaš budući gradonačelnik, okupio sam tim stručnih i dokazanih pojedinaca iz različitih područja, kako bismo stvorili najbolji program za budućnost Rijeke. Vodi nas ljubav prema Rijeci i iskrena želja da ponovno stvorimo grad po mjeri svih građana i posjetitelja. Želimo zajedno s vama razvijati naš grad. Program ima četiri strateška cilja, koji će nam pomoći da štima grad.
Nezavisna lista Davora Štimca

Rijeka danas

Rijeka je grad, koji je nepovezan i izoliran, ne samo svojim unutrašnjim prometnim rješenjima, nego i prema okolici, zaleđu, otocima, ostatku zemlje i Europi. Rijeka zaostaje s modernim digitalnim rješenjima i uslugama, a još više u povezivanju i suradnji javnih institucija i pojedinaca. Rijeka je grad, koji stagnira. Od grada s dvostruko većim BDP-om od nacionalnog, došli smo na hrvatski prosjek. Slično je i s prosječnim primanjima, dok je porezno opterećenje Riječana drugo najveće u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba. Ne možemo se pomiriti s činjenicom da se prepolovio broj riječkih tvrtki među 1000 najboljih u Hrvatskoj. Tek rijetke među njima se bave novim i zelenim tehnologijama, stvaraju visoku dodanu vrijednost, orijentirane su na vanjska tržišta i bazirane na znanju i inovacijama. Mnoge tvrtke odlaze u potrazi za boljim poslovnim okruženjem, a rijetke dolaze. Rijeka je grad, koji tone u sivilo i zapuštenost.

Komunalni standard, parkirališta, zelene površine, zone rekreacije, održavanje i čistoća javnih površina i objekata te odvoz i zbrinjavanje smeća… sve su to predugo zanemareni problemi našeg grada. Komunalne usluge su spore te neprimjerene kvalitete i cijene. Rijeka je grad, koji stari i umire. U proteklih 20 godina iz njega kontinuirano iseljava više ljudi nego što se useljava, a umire ih dvostruko više, nego što se rađa. Broj stanovnika godišnje se smanjuje za oko tisuću. Odlaze uglavnom mladi i radno aktivni te obitelji s djecom, u potrazi za boljim životom i perspektivom. Sve navedeno utječe i na proračun grada, koji se godinama održava kreditima, blokirajući tako razvoj i ispunjavanje potreba njegovih građana. Provedbom našeg programa, grad ćemo Povezati, POkrenuti, POzeleniti i POmladiti. Opet ćemo postati vodeći hrvatski grad na moru, koji se ne miri s prosječnošću.

Da štima grad

POvezati grad

Rijeka će iskoristiti sve svoje potencijale. Cilj je POvezati grad s morem i lukom. županijom, Zagrebom, Ljubljanom, Trstom, Budimpeštom, Bečom, Bratislavom, Hrvatskom, regijom, Europom, svijetom. Grad ćemo POvezati preko autobusnog kolodvora, aerodroma, autoputa, željeznice, preko marina i lučica. POvezati ćemo grad i s njegovim građanima, djecom, studentima i obiteljima. Iskoristit ćemo sve moderne tehnologije i mreže znanja i obrazovanja. Rijeka će opet biti dinamičan, POvezan grad, uz bok najrazvijenijima u Europi.

POzeleniti grad

POzelenit ćemo postojeće i urediti nove zelene površine, parkove, igrališta, šetališta i zone za odmor, rekreaciju i zabavu. Učinkovitijim zbrinjavanjem otpada, uz osigu ranje uvjeta za energetsku učinkovitost zgrada, korištenjem energije sunca, vjetra i vode, novim prometnim mogućnostima, prilagođavanjem gradskih prostora inva lidima, smanjenjem broja vozila u centru grada, rješavanjem parkirnih prostora i novim garažama, kao i vozilima koja manje zagađuju okoliš - dodatno ćemo POzeleniti grad. To će stvoriti bolje uvjete za zdraviji i ljepši život građana i pobuditi želju da mnogi požele živjeti u našem gradu.

POkrenuti grad

Kao preduvjet za bilo koju promjenu, Pokrenut ćemo gospodarstvo i zapošljavanje, privući prosperitetne tvrtke i novu radnu snagu. Pokrenut ćemo izvoz i restruk turirati gospodarstvo, a naglasak staviti na industrije bazirane na znanju, mo dernim tehnologijama i visokim dodanim vrijednostima. Mnogo je načina za to, od privlačenja kapitala, korištenja raspoloživih fondova EU, pokretanja zelene i plave industrije, do stvaranja razvojne infrastrukture kroz gradske poslovne zone. Stvorit ćemo okruženje koje pokreće poslovni sektor, investitore i nova radna mjesta.

POmladiti grad

Naš je glavni cilj briga o mladima i njihovim obiteljima, kojima ćemo osigurati sve potrebne uvjete da Rijeka bude njihov odabir za život. Uz poticajne demografske mjere, osigurat ćemo smještaj u jaslicama i vrtićima tijekom čitavog dana, pa i tijekom noći za djecu, čiji roditelji tada rade. Uz kvalitetno obrazovanje na svim razinama i za sve dobne skupine, dostupniji stambeni fond, privlačna radna mjesta te stimulativne uvjete razvoja vlastitih poslovnih ideja, mladi će se početi vraćati i neće iseljavati iz grada. Omogućit ćemo im i priliku za aktivno življenje i sport, moderna kulturna događanja i zabavu. Ne manje važno, brinut ćemo i o starijim sugrađanima, osigurati im kvalitetnu i dostupnu socijalnu i zdravstvenu skrb, ali i prilike za druženje, cjeloživotno učenje i rekreaciju.

Četiri strateška cilja PDF