Kad je život bio novi val – monografija o vjeri u mogućnost promjene

Kad je život bio novi val
Atraktivna monografija Kad je život bio novi val apologija je vremenu društvene participacije i angažiranosti te vjere u mogućnost promjene. Valovi urednici i novinari danas su afirmirani u etabliranim medijima, a ja sam sam imao čast i zadovoljstvo biti jedan od glavnih urednika Vala.

Podijelite post

Danas izlazi monografija Kad je život bio novi val koju potpisuje Edi Jurković, a izlazi u nakladi riječkog Vala. Atraktivna monografija Kad je život bio novi val apologija je vremenu društvene participacije i angažiranosti te vjere u mogućnost promjene.

Ako pripadate generaciji koja je bila mlada sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, zasigurno se sjećate kultnog riječkog omladinskog lista Val. Bio je to list koji je, poštujući novinarska načela, udarao temelje slobodnog novinarstva na našim prostorima, a doživio je petnaest sezona i čak 288 brojeva čime je stekao status najdugovječnijeg omladinskog magazina.

Imao je nešto više od tisuću suradnika i brojne urednike koji su hrabro propitkivali društvene procese i granice te promovirali slobodu i različitost. Valovi urednici i novinari danas su afirmirani u etabliranim medijima, a ja sam sam imao čast i zadovoljstvo biti jedan od glavnih urednika Vala.

Može se stoga reći da sam oblikovao Val, ali i da je istovremeno Val oblikovao mene. Tadašnja riječka avangardna kretanja izgradila su me u čovjeka koji ne pristaje na konformistička slaganja. U čovjeka koji potiče kreativne rasprave. U čovjeka koji propitkuje procese, koji detektira društvene probleme i pronalazi načine njihova rješavanja.

Vjerovao sam tada u mogućnost promjene neodgovarajućih paradigmi, kao što to vjerujem i danas. Vodio sam se i tada isključivo idealima i željom za ostavljanjem traga u društvu, ali prvenstveno u svojemu gradu. Gradu koji je oduvijek bio avangardan i progresivan.

I tada sam vjerovao da Rijeka može bolje, kao što to vjerujem i danas. Nikada nisam izgubio vjeru u naš grad i u ljude koji ga čine. Nikad se nisam mirio s kompromisnim rješenjima i socijalnim egocentrizmom. I nikada nisam dopustio da revolucionarni duh Vala izađe iz mene. Rijeka zaslužuje novi val, novi vjetar u leđa i novu energiju.

Ispišimo zajedno nove stranice riječke priče koju ćemo s ponosom čitati budućim generacijama.

DA ŠTIMA GRAD