Štimac: Zadnjih dana javilo mi se tristotinjak građana

U ponedjeljak, 11. siječnja Davor Štimac bio je gost Radio Rijeke i tijekom razgovora s voditeljom Draženom Zimom govorio je o motivacijama za kandidaturu, programu i ljudima s kojima će grad vratiti na vodeće pozicije

Podijelite post

Građani se žele priključiti ovoj inicijativi. Imam dovoljno vremena da odaberem one koji su najbolji. Da, vrata su otvorena prema svim građanima, ističe kandidat za gradonačelnika Davor Štimac.

 

Rijeka – U ponedjeljak, 11. siječnja 2021. godine nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac bio je gost Radio Rijeke i tijekom 15 minuta razgovora s voditeljom Draženom Zimom govorio je o svojim motivacijama za kandidaturu, programu i ljudima s kojima će grad vratiti na vodeće pozicije, gdje i pripada.

Na pitanje što to točno u gradu ne štima, odnosno što bi trebalo promijeniti da grad ponovno štima, Štimac ističe da iz razgovora s građanima koje svakodnevno susreće uočava da su nezadovoljni današnjom Rijekom. 

Podsjetio je također na provedenu anketu koja je pokazala da svega 11 posto građana podržava smjer kojim se grad razvija. To ga je, kaže, motiviralo da se kandidira. Priznaje međutim da već neko vrijeme razmišlja o tome da se stavi na čelo građanske inicijative na ovim izborima, da mijenja grad impresivne povijesti koji prema brojnim parametrima danas stoji loše i u hrvatskim okvirima.

 

U ovu priču idem s građanima

 

“Rijeka ima odličnu geostratešku poziciju i krasne, vrijedne i poštene ljude. To je kombinacija mentaliteta Skandinavije, Mediterana i srednje Europe. Imamo potencijala da budemo sve ono što u ovom trenutku nismo, a nekoć smo bili. No, moramo gledati u budućnost, da postanemo uspješniji nego što smo ikad bili”, poručio je Davor Štimac koji ističe da je preduvjet svakog prosperiteta to da građani imaju sigurno i dobro plaćeno radno mjesto.

Tada građani neće odlaziti iz Rijeke, odnosno neki drugi će dolaziti ovdje živjeti. Pojašnjava da su zaposleni građani povezani uz još najmanje dvije generacije, uz svoje roditelje i uz svoju djecu. Kao problem navodi činjenicu da mjesta u riječkim jaslicama nema za svu djecu. 

“Dakle, jedan od prvih mojih koraka bit će da sva djeca dobiju mjesto u jaslicima i vrtiću, dok našim starijim sugrađanima moramo osigurati dostojanstveniji život i bolju zdravstvenu skrb”, kazao je kandidat za gradonačelnika Štimac koji podsjeća na to da je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća riječkog hospicija koji upravo proširuje svoje kapacitete i udvostručit će broj kreveta.

Upitan jesu li neki od sugovornika iz njegovog promotivnog filma ljudi koje vidi na mjestima gradskih pročelnika ako postane gradonačelnik, odgovora – možda jesu.

“Da, računam na ljude koji su slični ovima koje ste vi spomenuli. U pisanju programa sudjelovali su doista brojni građani koji su se dokazali u svojim poslovima i koji su ostvarili zapažene karijere. Među njima ima sportaša, sveučilišnih profesora, znanstvenika gospodarstvenika… Svi su oni prepoznati u lokalnim, nacionalnim i međunarodnim okvirima. To nisu političari koji su svoj uspjeh postigli zbog toga što su bili članovi neke stranke. Ne idem u ovu priču s političarima, već s građanima, kazao je Štimac koji ističe da će šira javnost uskoro doznati imena građana iz njegovog užeg kruga.

 

Štimac: Građani imaju prekrasne ideje

 

Ističe da je protekli vikend proveo šetajući riječkim kvartovima i da je ostao iznenađen brojem građana koji mu pristupaju i podržavaju ga u ideji da u kandidaturu krene kao neprofesionalni političar.   

“U zadnjih tjedan dana javilo mi se tristotinjak građana koji se žele priključiti ovoj inicijativi. Imam dovoljno vremena da odaberem one koji su najbolji. Da, vrata su otvorena prema svim građanima, ističe Davor Štimac.

Budućnost vidi upravo u građanskim inicijativama, to je ono što je prepoznato na zapadu. Najavljuje da će prostor njegovog stožera uskoro biti otvoren i dostupan građanima na adresi Riva 2.

“Građani imaju prekrasne ideje, puno bolje nego što ih recimo imam ja. Na neki način, pokušavam “uzeti” njihove ideje i iskoristi ih u svom programu, istaknuo je Štimac koji navodi da sve manje i naših građana pristupa političkim strankama.

Poručuje da minimalan broj građana Rijeke pripada nekoj političkoj stranci, svega jedan ili dva % naših sugrađana je politički aktivno.

Kao kandidat za gradonačelnika podršku će tražiti među tih 98 posto građana koji ne pripadaju političkim strankama, od kojih veliki broj uopće ne izlaze na izbore zbog toga što ih izbori u negativnom smislu asociraju na stranačku politiku.