Riječani su jasno na izborima rekli da traže promjenu

Riječani su za promjenu - Davor Štimac
Riječanke i Riječani kazali su da, osim što ne žele kontinuitet, ne žele ni zamjenu SDP-a nekim drugim stranačkim predznakom i samo zamijeniti političku klackalicu s nekom drugom strankom.

Podijelite post

Povjerenje Riječana jednoj političkoj opciji se polako topilo i napokon istopilo nakon 30 godina. Jučer su Riječani na izborima jasno rekli da traže promjenu. Tako je Davor Štimac, kandidat za gradonačelnika Rijeke i u drugom krugu, najavio ulazak u kampanju drugog kruga lokalnih izbora.

“Nije u pitanju izokretanje rezultata izbora, već njihovo jasno iščitavanje. Ako malo pogledamo unatrag, na izborima 2009. je Vojko Obersnel dobio izbore u prvom krugu s 58,27 posto, potom je 2013. godine morao u drugi krug, s 48,96 posto. Na prošlim izborima, odnosno 2017. godine je imao 40,06 posto. Jučer je kandidat SDP-a dobio jedva 30 posto glasova. To je dvostruko manje nego njihov kandidat 2009. godine. Je li to potvrda snage SDP-a i glas za kontinuitet? Nije”, kazao je Davor Štimac.

Dodaje da su svi drugi kandidati nudili promjene i da su svi oni zajedno došli do više od dvostruke količine glasova od tog kandidata kontinuiteta.

Riječanke i Riječani ne žele kontinuitet

“A među svima njima su prednosti dali meni. Nezavisnom kandidatu. Time su Riječanke i Riječani kazali da, osim što ne žele kontinuitet, ne žele ni zamjenu SDP-a nekim drugim stranačkim predznakom i samo zamijeniti političku klackalicu s nekom drugom strankom, s druge strane spektra”, tumači Štimac.

Štimčev tim je danas istaknuo i da se u Ipsosovom istraživanju s početka ove kampanje vidjelo kako je samo 10 posto građana Rijeke zadovoljno smjerom, kojim se vodi grad, a još 20 posto daje tom smjeru nekakvu šansu. To je taman tih 30-ak posto, koje je dobio kandidat kontinuiteta. Svi drugi građani Rijeke žele drugačiji smjer i nekoga drugoga da Rijeku povede u tom smjeru.

“Zato osjećam obavezu pronaći taj smjer jer su mi, kao nezavisnom kandidatu, građani dali šansu da objedinim to nezadovoljstvo kontinuitetom. Rijeka preko mene i mog tima traži tu šansu i mi ćemo i ponuditi izlaz nezadovoljnim Riječanima”, smatra Štimac.

Maša Magzan, Davor Štimac i Marin Račić na presici u Rijeci

U njegovom timu smatraju da nisu nezadovoljni građani jednog političkog spektra, već svih političkih uvjerenja, od razočaranih birača ljevice, do birača s desne strane centra. I svi kao prioritet vide bolje upravljanje gradom i bolju komunalnu politiku.

U spomenutom istraživanju su na listi prvih 10 tema, s kojima građani nisu zadovoljni, sve komunalne teme: loš promet, problemi s parkingom, autobusnim kolodvorom, čistoćom u gradu, komunalnom infrastrukturom, nezaposlenošću, vrtićima i uvjetima života za mlade obitelji.

“Kao što vidite, među 10 najvažnijih tema nema ni jedne koja nas dijeli politički, već su sve one koje nas stavljaju u isti koš zanemarenih građana s temeljnim uslugama u 21. stoljeću. A tu je riječ o dostojanstvu i općem životnom standardu. Logično je da građani žele bolji standard, a ne samo neku drugu političku boju, zbog koje će se dijeliti i prepirati. I u iduća dva tjedna ću im objasniti zašto im baš ja nudim tu šansu. Na izborima će za dva tjedna moći birati između kontinuiteta i promjene. Ali, promjene koja je dobra i donosi budućnost, a ne prošlost. Promjene koja donosi bolji životni standard, a ne samo drugi politički predznak”, kazao je Štimac.

Štimac: Uvažit ćemo sve kvalitetne i započete ili pripremljene projekte

Na upite o tome hoće li tražiti podršku i kojih stranaka u drugom krugu, kaže:

“Kako bi se naši građani mogli usmjeriti na nas dva kandidata i viziju Rijeke kakvu žele, neopterećeni podjelama, moj tim i ja nećemo voditi pregovore sa strankama o formiranju većine u gradskom vijeću. Ne tražimo potporu stranaka i nećemo u drugi krug ići u nekom političkom savezu. Nastavljam kao nezavisan kandidat iduća dva tjedna, do konačne odluke naših birača, građana Rijeke”, zaključuje Štimac.

Riječani zaslužuju kvaliteniji život

Dodaje i da će, ako postane gradonačelnik, ponuditi najbolji mogući proračun, s uvažavanjem najkvalitetnijih projekata većine opcija u gradskom vijeću te tražiti potporu u obliku manjinske gradske vlasti. Također, uvažit će sve kvalitetne i započete ili pripremljene projekte, a za sve potrebne projekte za Rijeku će od središnje vlasti tražiti suradnju.

I sve kvalitetne projekte manjih centrističkih opcija će uključiti u svoj četverogodišnji plan, a dijelom već i u prvi proračun.