Iva Rinčić najavila kandidaturu za županicu PGŽ-a

Iva Rinčić
Iva Rinčić je doktorica znanosti, izvanredna profesorica na dvije katedre - Katedri za društvene i humanističke znanosti u medicini i Katedri za javno zdravstvo te je ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Podijelite post

Na riječkom Molo longu Iva Rinčić najavila je kandidaturu za županicu Primorsko-goranske županije. Također, najavljena je kandidature nezavisne liste grupe birača za županijsku skupštinu.

Iva Rinčić je doktorica znanosti, izvanredna profesorica na dvije katedre – Katedri za društvene i humanističke znanosti u medicini i Katedri za javno zdravstvo te je ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Na konferenciji za medije sudjelovali su Iva Rinčić – kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije; Davor Štimac – kandidat za gradonačelnika Rijeke i Dražen Vranić – načelnik Općine Kostrena. Na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici Rijeke, Crikvenice, Kostrene, Viškova, Punta i Skrada.

Nezavisne liste i ugledni pojedinci iz dvadesetak jedinica lokalne samouprave s područja cijele Primorsko-goranske županije udružili su svoje snage kako bi na predstojećim lokalnim izborima kroz međusobnu suradnju stvorili sve preduvjete za razvoj najdraže županije.

Da štima svima PGŽ

Bogatstvo Primorsko-goranske županije nalazi se upravo u njezinoj raznolikosti koju je nužno vrednovati i iskoristiti na dobrobit svih stanovnika. Za kvalitetno vođenje i ravnomjerni rast i razvoj 14 gradova i 22 općine naše županije, važno je stvoriti sinergiju nezavisnih sudionika političke scene, koji su prepoznatljivi u svojim sredinama – poručili su sudionici konferencije za medije.

Republika Hrvatska administrativno je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, a na prošlim lokalnim izborima nije izabrana niti jedna županica. Županijama u pravilu rukovode muškarci, a nezavisni sudionici u politici okupljeni oko zajedničkih ciljeva za budućnost vjeruju da takav trend može promijeniti upravo Iva Rinčić – kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije.

Iva Rinčić

U slogan kampanje „Da štima svima – PGŽ“ utkana je ideja političkog smjera kojeg su odredili kandidati okupljeni oko nezavisnih listi grupa birača u brojnim jedinicama lokalne samouprave. Njihova motivacija za političkim angažmanom na lokalnoj i regionalnoj razini proizlazi iz želje za napretkom koji je stranački neopterećen i čiji je krajnji cilj boljitak svih građanki i građana te ravnomjerni razvoj cijele županije – od mora do gorja.

Rijeka mora biti predvodnik suradnje

Davor Štimac istaknuo je važnost komunikacije i suradnje Grada Rijeke s ostalim gradovima i općinama PGŽ-a:

„Rijeka mora biti predvodnik te suradnje otvarajući nove perspektive i mogućnosti svima u županiji. Svojim primjerom namjeravam pokazati otvorenost dijaloga na svim razinama jer jaka županija je jaka Rijeka, a jaka Rijeka je jaka županija. Stoga je važno ostvariti pobjedu na obje razine. Zajednička pobjeda garancija je uspjeha i ostvarenja svih naših zajedničkih planova, a mislim da će ih naša buduća županica, profesorica Iva Rinčić u potpunosti znati i provesti.“

“Svi nezavisni gradonačelnici i načelnici, zajedno s našim nezavisnim članovima predstavničkih tijela – gradskih skupština i općinskih vijeća, pokazali su da se grad ili općina može voditi odgovorno, transparentno, jednako za sve i u funkciji svih stanovnika naših mjesta, bez nepotrebnog politiziranja i ideoloških opterećenja. Ovo govorim iz vlastitog iskustva, jer je to bio način kako sam u ove protekle 4 godine vodio Općinu Kostrena. Ovakav način upravljanja, želimo prenijeti i na regionalnu samoupravu, na našu županiju. Želimo županiju u kojoj će biti važni projekti, usmjerenost na razvoj svih gradova i općina, suradnja županije sa svim gradovima i općinama, jer to je jedini način da svi zajedno bez politiziranja i politikantstva, realiziramo veliki potencijal naše županije”,poručio je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Iva Rinčić: Županija neiskorištenih potencijala

“Proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj je vidljiv trend jačanja nezavisnih lista. Prije 8 godina na lokalnim ih je izborima bilo 508, prije četiri godine 582, a ove godine predviđanja su da će ih biti i više”, kazala je Iva Rinčić.

“Dokaz je to sve snažnije svijesti građana o nužnom kraju političkog monopola/bipola glavnih stranaka, o nužnosti da se kreira treći put, put bez ideologije i isključivo interesa. Upravo na tome tragu krenuli smo s idejom okupljanja nezavisnih lista naše županije te kreiranju programa povezivanja, pokretanja, pozelenjavanja i pomlađivanja Županije. Ovim predstavljanjem pozivamo i druge nezavisne liste na razgovor i suradnju, pozivamo simpatizere i volontere te sve male ljude građane željne promjene. Ako ostanemo pri starom odabiru, ako se ne odvažimo izabrati svježije i drugačije, ako ne riskiramo, mi zapravo nikada nećemo doznati što zaista možemo. O svojim protukandidatima mislit ću i govoriti samo najbolje: svatko od njih vjeruje da daje ili bi dao najbolje za županiju, no, pitanje je, mogu li oni bolje? Možemo li svi mi bolje? Točno je da smo među najrazvijenijim županijama u Hrvatskoj, ali i da smo oko 1100. mjesta od 1300 u Europskoj uniji. Možda, ipak, postoje načini i ljudi koji od ovog kraja, najljepšeg na svijetu, bogatog tolikim neiskorištenim resursima – prirodnim i ljudskim – mogu učiniti nešto više”,poručila je Iva Rinčić.