Davor Štimac u 15 minuta dokumentarca Da štima grad

Davor Štimac
Sniman na autentičnim riječkim lokacijama, Da štima grad približava gledatelju brojne ljudske i profesionalne vrline čovjeka koji se dokazao u svoj profesiji liječnika.

Podijelite post

Njegova ambicija i liderstvo krenuli su otkad ga znam, kaže Željko Travašić na početku biografskog filma Da štima grad. Davor Štimac i Željko Travašić prijatelji su iz najranije mladosti. Vežu ih brojne uspomene i samo netko tko je jako blizak može s dvije riječi, ambicija i liderstvo, precizno sažeti nečiji život. O kojem bi se inače mogao napisati roman.

Vremeplov kroz prošlost Rijeke

Da štima grad 15-minutni je dokumentarac o životu Davora Štimca. U filmu sugovornici iz društvenog života i znanstvene zajednice na manje-više isti način kao gospodin Travašić govore o nezavisnom kandidatu za gradonačelnika Rijeke.

No, dokumentarac nije samo priča o jednoj impresivnoj znanstvenoj i liječničkoj karijeri. To je ujedno vremeplov kroz prošlost Rijeke koja se u proteklih 50 godina dramatično mijenjala.

Još prije pola stoljeća Rijeka je bila industrijski gigant bivše države. Također, važno mjesto na gospodarskoj karti svijeta i Europe. Danas se grad suočava s brojnim problemima. Najdramatičniji su svakako – nekonkurentno gospodarstvo i demografski slom.

Dokumentarac podsjeća na riječku prošlost. Na vrijeme kad su mladenački ideali mijenjali grad. S druge strane, upozorava na sadašnjost, u kojoj mladih u Rijeci ima sve manje. Otišli su u Zagreb, Ljubljanu, Dublin… Neki su preselili u susjedne gradove i općine. Grad u kojem su rođeni i u kojem su se školovali, pruža im sve manje.

Davor Štimac kao nezavisni kandidat

Sniman na autentičnim riječkim lokacijama, Da štima grad približava gledatelju brojne ljudske i profesionalne vrline čovjeka koji se dokazao u svoj profesiji liječnika. Film će podsjetiti što je Davor Štimac učinio kao ravnatelj riječkog KBC-a. Pored toga, približit će njegovu znanstvenu karijeru. Ali i sportski entuzijazam. Oslikat će njegovu privrženost obitelji, kao najvećoj životnoj motivaciji za njegova postignuća.

No, Da štima grad pokazat će najprije da se radi o zaljubljeniku u Rijeku. U grad bogate i zanimljive prošlosti koji mu je omogućio da postane to što je danas. Upravo zbog toga Davor Štimac ne može se pomiriti s činjenicom da taj isti grad odumire i nestaje.

Zato je Davor Štimac, kao nezavisni kandidat, najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Rijeke.