DAN RUŽIČASTIH MAJICA: Poruke o prevenciji vršnjačkog nasilja moramo prenositi svakog dana

Dan ružičastih majica
Bolje upućeni u ovu problematiku upozoravaju nas na to da je vršnjačko nasilje u porastu. Stoga poruke o prevenciji vršnjačkog nasilja moramo prenositi svakog dana.

Podijelite post

Dan ružičastih majica, odnosno dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, tradicionalno se obilježava na Korzu. Tom akcijom podupiremo ideju da svi budemo ravnopravni i da među mladima nema nasilja.

Potpisali smo ovu veliku majicu na Korzu kako bismo podržali akciju Dan ružičastih majica čiji je cilj da djeca izrastu u ljude koji poštuju i toleriraju. Moramo se zalagati za humanije i tolerantnije društvo u kojem neće biti nasilja i u kojem će se poštovati različitosti među nama.

Bolje upućeni u ovu problematiku upozoravaju nas na to da je vršnjačko nasilje u porastu. No, o tome se malo priča, a učenici se boje ili srame govoriti o problemima vršnjačkog nasilja.  Sve nam to govori da se moramo jače boriti za pozitivno okruženje, da potičemo učenike da nas upozorovaju i da govore o problemima s kojima se susreću.

Nije dobro kad se djeca povlače u sebe i pokušavaju skrivati svoje probleme.  Mi, odrasli moramo djeci omogućiti da se osjećaju posve sigurno kad nam se povjere.

Stoga poruke o prevenciji vršnjačkog nasilja moramo prenositi svakog dana.

Dan ružičastih majica