Da štima tlak svim građanima Rijeke

Da štima tlak
U povodu Svjetskog dana zdravlja nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac, uz podršku kolega liječnika, mjerio je građanima tlak. Akcija je održana pod motom Da štima tlak.

Podijelite post

U povodu Svjetskog dana zdravlja nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac, uz podršku kolega liječnika, mjerio je građanima tlak. Akcija je održana pod motom Da štima tlak.

Unatoč prohladnom danu, veliki broj građana odazvao se ovoj preventivnoj akciji na Korzu. Uglavnom se radilo o našim starijim sugrađanima kojima je posebno važno da kontroliraju svoj tlak.

Akcija je održana poštivajući epidemiološke mjere.

Problem povišenog tlaka

“Danas je Svjetski dan zdravlja i naša je dužnost da građane podsjećamo na taj dan. Pogotovo je to važno u ovako teška zdravstvena vremena u kojima živimo pod pritiskom bolesti COVID-19”, kazao je kandidat za gradonačelnika Štimac koji je pojasnio da je ideja bila upozoriti one građane koji imaju problema s tlakom na posljedice koje to može imati na zdravlje.

Štimac naime podsjeća na to je mjerenje tlaka jedna od prevencija bolesti srca i krvnih žila. Upravo kardiovaskularne bolesti danas predstavljaju jedan od najvećih rizika po naše zdravlje.

Prema brojnim pokazateljima, u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, pa tako i kod nas, kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrtnosti. Drugi vodeći uzrok smrti radnoaktivne populacije (20-64 godine starosti).

Akciji Da štima tlak odzavao se i Bressan

Leonardo Bressan, riječki liječnik obiteljske medicine, koji se također odazvao akciji Da štima tlak, napominje da povišeni tlak nije dobar za naš organizam. Sve više naših sugrađana upravo ima problema s povišenim tlakom.

“Sve se manje krećemo, s druge strane sve se lošije hranimo. Drugim riječima, sve manje vremena provodimo na otvorenom, a sve više u zatvorenom, pred televizorima i kompjuterima”, pojasnio je Bressan.

“Kardiovaskularne bolesti u kombinaciji s koronom predstavljaju doista ozbiljan zdravstveni problem za naše sugrađane”, poručio je Davor Štimac u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Svake godine, 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Na ovaj dan, Svjetska zdravstvena organizacija, još od 1950. godine, poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s ciljem stvaranja svijesti o određenoj, prioritetnoj zdravstvenoj temi.