Da štima psima: Predstavili smo program brige o kućnim ljubimcima

Da štima psima
Rijeka s relativno skromnim sredstvima može unaprijediti rad udruga, poticati udomljavanje, pokriti troškove čipiranja, cijepljenja i kastracije, rečeno je na presici Da štima psima.

Podijelite post

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac i kandidatkinja za županicu Primorsko goranske županije Iva Rinčić, predstavili su danas svoj plan za unapređenje brige o kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama. Osim kandidata, na konferenciji za novinare Da štima psima govorile su doktorica veterinarske medicine Martina Mičić Luštica i Dijana Primožić, predsjednica udruge prijatelja životinja Vis Vitalis iz Rijeke.

Na samom početku prisutnima se obratila Martina Mičić Luštica i pojasnila zašto se i ona našla na nezavisnoj listi Davora Štimca i zbog čega se u kampanji problematiziraju i pitanja kućnih ljubimaca:

“Zbog kontinuiranog povećanja broja kućnih ljubimaca, u gradu Rijeci nužno je započeti s dosljednijim provođenjem Zakona o zaštiti životinja, kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, rasteretila skloništa i riješio problem psećeg izmeta na ulicama”, uvodno je pojasnila Martina Mičić Luštica.

Potrebno je uložiti više u edukaciju građana o dobrobitima kastracije

Iako prema važećim propisima upravo vlasnici pasa moraju osigurati kontrolu razmnožavanja i mikročipiranje za svoje ljubimce, to se često ne događa.

“Potrebno je uložiti više u edukaciju građana o dobrobitima kastracije, kao učinkovite mjere kontrole razmnožavanja životinja. Podjednako je važno mikročipiranje, a sve s ciljem da se broj napuštenih pasa u azilima smanji. Na žalost stanje u ovom području nije dobro i još je uvijek veliki broj kućni ljubimaca van sustava i kontrole. Građani se sve više žale i na rastući problem psećeg izmeta na ulicama, pa se zalažemo da se povećaju sredstva za edukaciju i kontrole komunalnog redarstva. Tako naš će grad može postati čišći i ugodniji za život, a što je veoma bitno, spriječit ćemo i širenje zaraznih i parazitarnih bolesti”, izjavila je Mičić Luštica.

Na konferenciji je istaknut i problem neodgovornih vlasnika koji svoje pse puštaju bez nadzora u dječji parkovima, pa osim straha od napada na djecu i roditelje, postoji i problem izmeta u pješčanicima što predstavlja opasnost za zdravlje djece i odraslih.

Martina Mičić Luštica, Davor Štimac, Iva Rinčić i Diana Primožić – presica Da štima psima.

Predsjednica udruge Vis Vitalis, Diana Primožić zalaže se za uspostavu više jeftinijih kapaciteta za udomljavanje pasa i predlaže suradnju udruga i Grada Rijeke tako da se napušteni objekti u vlasništvu grada prepuste na korištenje neprofitnim organizacijama za uspostavu skloništa za životinje.

Da štima psima: Raste broj neodgovornih vlasnika, zapuštenih i posve napuštenih životinja

“Grad Rijeka može relativno skromnim sredstvima bitno unaprijediti rad udruga, poticati udomljavanje oglasnim kampanjama ali i pokriti troškove čipiranja, cijepljenja i kastracije. Po ovom bi se modelu sve životinje koje prođu kroz skloništa i neprofitne udruge bile kastrirane, označene čipom i problem napuštenih pasa bi se s vremenom smanjivao”, kazala je Primožić.

Prisutnim novinarima obratio se i kandidat Davor Štimac, koji je ponudio svoju viziju i konkretne aktivnosti koje će poduzeti čim preuzme odgovornost za upravljanje gradom.

Da štima psima

“Sve veći broj građana živi u zajednici s kućnim ljubimcima, ali, na žalost, raste i broj neodgovornih vlasnika, zapuštenih i posve napuštenih životinja. Grad Rijeka zato mora ponuditi bolje uvjete i prostor za odgovorne vlasnike, a povećati kontrolu i bolje provoditi zakon za one manje odgovorne. Iako problem nije jednostavan, a rješenja jeftina, vjerujem da u kratko vrijeme možemo značajnije unaprijediti sustav tako da povećamo suradnju s udrugama i volonterima, da im osiguramo uvjete za brigu o životinjama, a edukativnim akcijama potaknemo odgovorno ponašanje građana. Pored striktnije provedbe zakona, spremni smo uložiti u parkove za pse, a osigurat ćemo i zakonito groblje za kućne ljubimce”, obećao je Štimac.

Na kraju konferencije prisutnim novinarima obratila se i Iva Rinčić, kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije i pojasnila ulogu Županije.

“Iako Županija nema direktnu odgovornost za provođenje Zakona o zaštiti životinja, to ne znači da se ne može pomoći u rješavanju ovog problema. Veliki broj jedinica lokalne samouprave iskazao je potrebu za financijskom i stručnom pomoći, edukacijom i koordinacijom u provedbi programa na razini subregija. Želimo da na ovoj temi Primorsko goranska županija bude predvodnik i smjerokaz za sve ostale županije u Hrvatskoj”, istaknula je Iva Rinčić na samom kraju konferencije.